zaterdag 10 mei 2014

Texel 2

Texel Wagejot en de Staart en Lancasterdijk 



We rijden na het Wagejot eerst Noordelijk, daar komen we onderweg wat Gele Kwikstaarten tegen, maar die zijn veel te snel.
We kunnen niet vinden wat we zoeken en gaan gewoon recht over steken richting de Koog.


Je hebt halverwege een stukje Natuur langs de weg wat de Staart heet, daar rijden we wat rond en zien diverse vogels waaronder deze Lepelaar.


Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa, waarvan Nederland tot voor kort de meest noordelijke was. Sinds 2000 is de meest noordelijke broedkolonie gevestigd in Denemarken. Lepelaars zijn zomervogels, die via Franse en Spaanse moerassen naar de winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara trekken. Ze broeden in moerassige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Het voedsel bestaat uit stekelbaarzen, kleine witvis, garnalen en andere kleine waterdieren, die met behulp van de unieke lepelvormige snavel op de tast worden opgevist.Bron: vogelbescherming

Heel veel foto's zijn genomen uit de auto geparkeerd in de berm.


De Kluten zijn genomen bij het Wagejot.

Kluten zijn kenmerkende pioniervogels die leven op de grens van land en zout of brak water. Vooral zilte kreken, schorren, inlagen en zandplaten zijn als broedgebied in trek. De nabijheid van ondiep water en losse, slikkige bodems is een vereiste, daar kluten liefst daarin naar voedsel zoeken. De oogst bestaat uit kleine kreeftachtigen, insekten en wormen. Deze prooi wordt gezocht op de tast: met snelle maaibewegingen wordt de snavel als een zeis door het water bewogen, de beide snavelhelften een stukje uit elkaar. Voelt de kluut daar iets tusen komen, dan sluit hij zijn snavel en de prooi is gevangen. Op deze manier kan de kluut ook voedsel zoeken in troebel water, een groot voordeel gezien het leefgebied van de kluut. Nederlandse kluten zijn trekvogels en bijna allemaal brengen ze de winter door langs de kusten van Zuidwest-Europa of West-Afrika.
Bron:vogelbescherming


Deze Lepelaar liep een stukje terug bij de Oeverzwaluw wand.


Met wat jeuk achter het oor.




Tot het volgende blog Texel 3

1 opmerking:

  1. Hai Jelle,

    Ik zie dat de 2 lepelaars dus hun stekkie daar gevonden hebben. Ik heb ze namelijk ook op die plek gefotografeerd. Prachtige foto's.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen