vrijdag 9 mei 2014

Texel 1

Texel Wagejot


Afgelopen week ben ik met Xander een dagje naar Texel geweest, we gingen na de boot richting het Wagejot.

Wagejot is een langgerekte plas die is ontstaan toen in de zeventig jaren van de vorige eeuw een nieuwe dijk werd aangelegd en daarbij een bocht in de oude dijk werd afgesneden. Tussen de dijken ligt deze plas met een lengte van 1100 meter en een maximale breedte van 175 meter. Kluut, bontbekplevier, visdief, bergeend en kokmeeuw broeden hier. Rosse grutto's rusten op de slikken. 


Onderweg daarna toe zitten de weilanden vol met Grutto's en Regen Wulpen, maar te ver weg om een knappe foto te maken.


De liefde wordt volop bedreven door de Kokmeeuwen voor het nageslacht.


Iedereen probeerd een plekje te zoeken en te verdedigen.
Zo ook bij de Visdieven.


De visdief is de algemeenste stern en bereikt een lichaamslengte tot ongeveer 35 centimeter. Het is een slanke vogel met een zwarte kopkap en een diep gevorkte staart. De snavel heeft een oranjerode kleur met een zwarte punt, de poten zijn rood van kleur. De bovenvleugels en de rug zijn grijs. De buitenste 4-6 handpennen zijn donkerder dan de rest van de bovenvleugel, en vormen een donkere ruit. Punten aan onderzijde van handpennen donkergrijs, beetje slordige rand vormend, in tegenstelling noordse stern. De visdief heeft minder doorschijnende hand- en armpennen dan noordse stern, maar onder de juiste condities kan een doorschijnend ’venster’ bij de binnenste handpennen waargenomen worden. Het juveniel heeft een donkere kopkap, donkerrode snavel, bruingrijze gebandeerde bovendelen en een donkergrijze streep over voorvleugel, gevormd door kleine dekveren.


Een legsel bestaat doorgaans uit 2 Ć  3 eieren van gemiddeld 41 x 30 mm. De broedduur bedraagt 20 tot 23 dagen. Visdiefjes hebben soms twee legsels in een seizoen.
Bron:Wikipedia


In de middag gaan we ook naar de Slufter op Texel, daar zien we in de verte steeds Grote Sterns vliegen van de kolonie naar volle zee, maar omdat we daar niet mogen komen is het een foto van veraf, ook zitten daar veel Eidereenden hele mooie vogels maar te ver om te kieken.

Tot het volgende blog Texel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten