
De vliegenzwam (Amanita muscaria)
Vliegenzwammen groeien vaak in nauwe associatie (symbiose) met berk, tamme kastanje. Ze vormen een ectomycorrhiza, wat betekent dat het mycelium niet binnendringt in de wortels van de boom, maar de haarwortels aan de buitenkant omgeeft.


De hoed wordt 5-15 cm breed. Het vlees, de plaatjes en sporen zijn wit. De sporen zijn niet amyloïd en elliptisch van vorm. Op de witte steel zit meestal een duidelijke ring en aan de onderkant een (vlokkige) beurs. Vliegenzwammen kunnen voorkomen vanaf juli tot en met de late herfst, met een hoogtepunt rond eind augustus.


Toch is de vliegenzwam minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Men kan hem vers of gedroogd opeten of roken. De hele paddenstoel bevat werkzame stoffen, maar de concentratie daarvan is het hoogst in de rode hoed. De belangrijkste werkzame stoffen in de vliegenzwam zijn muscimo, muscazone en iboteenzuur. Vliegenzwammen bevatten ook het giftige muscarine, maar als de zwammen gedroogd worden verdwijnt dit.

In Nederland valt de vliegenzwam onder de werking van de Opiumwet ondanks het feit dat er geen risicobeoordeling heeft plaatsgevonden ten aanzien van paddenstoelen die van nature muscimol en iboteenzuur bevatten

Hai Jelle,
BeantwoordenVerwijderenJe vorige serie was al zeer mooi, maar deze kan mij alleen maar meer bekoren.
Blijft toch de mooiste paddenstoel, de vliegenzwam.
Heel mooi gedaan.
Groet,
René
Ik dacht al wat een wijsheid..... ;-)
BeantwoordenVerwijderenMooie foto's en leuk om te weten hoe de vliegenzwam aan zijn witte stippen komt
Mvg Ben
Toch leuk om dit nu ook eens te lezen over de bekendste paddenstoel, en met deze mooie foto's erbij, een compleet mooi blogje.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Von