maandag 22 oktober 2012

Amethistzwam (Heilooërbos)

De amethistzwam (Laccaria amethystina), ook wel rodekoolzwam genoemd, is een zwam uit het geslacht van de fopzwammen, een plaatjeszwam zonder manchet. De plant is vanwege de kleur genoemd naar de kwartsvariëteit amethist.
 
 
De kleur kan wel sterk variëren naargelang van de weersomstandigheden.
Die ik gevonden heb zijn erg paars.

 
 
 
Omdat het vruchtlichaam een kleurenpalet heeft dat vergelijkbaar is met de  rode kool (lila tot violet), wordt de amethistzwam ook wel rodekoolzwam genoemd. De hoed van een volwassen exemplaar heeft normaal een diameter tussen 1 en 4 cm alhoewel er ook specimen zijn met hoeden tot maximaal 6 cm diameter. De hoogte kan 10 cm worden. De sporen van de amethistzwam zijn 7-10 µm groot, maar hebben uitsteeksels tot twee µm lang.
 

De amethistzwam is eetbaar, maar heeft niet al te veel smaak. Toch zou hij volgens bepaalde bronnen een vrij hoge concentratie arseen bevatten. Dat is genoeg voor mij om er af te blijven…


 
 
De amethistzwam is een fopzwam die terug te vinden is in bossen en lanen op diverse grondsoorten. Vaak wordt hij teruggevonden onder beuk en eik, soms ook in naaldbossen.
 
 


De amethistzwam is een algemeen voorkomende fopzwam, die in de zomer tot herfst aangetroffen kan worden.
 
Info heb ik van wikipedia.
 
Tot het volgende blog.
 
 

1 opmerking: