zondag 2 februari 2014

Mandarijneend

Sinds 4 weken is er een Mandarijneend bij ons in het dorp, hij zwemt in de grote vijver achter de slotruïne


De mandarijneend (Aix galericulata) is een vogel uit de familie van Anatidae (eendvogels). Van oorsprong is de Mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Verwilderde populaties komen voor in West-Europa.


De mannetjes van deze kleurrijke vogels hebben een donkerrode snavel, een lange, afhangende kuif, kastanjebruine bakkebaarden en twee goudkleurige zeiltjes op de vleugels, die kunnen worden opgezet om vrouwtje en andere mannetjes te imponeren. De vrouwtjes en jongen zijn bruinachtig grijs met lichte vlekjes op de borst en flanken. Ze hebben een opvallende witte vlek achter het oog en witte kin. De lichaamslengte bedraagt 41 tot 49 cm en het gewicht 625 gram


Mandarijneenden rusten vaak in bomen. Ze kunnen in het donker goed zien. Hun voedsel, dat ze op het land zoeken, bestaat uit noten en zaden, maar ook insecten en slakken staan op het menu. Dit dier is deels een trekvogel.


De vrouwtjes broeden in bomen, meestal in een inrottingsgat of een oud spechtenhol. Een dag nadat de jongen het ei hebben verlaten, springen ze uit het nest.
Hij werd gespot door Mariska Stam
Bron: WikipediaTot de volgende blog.

4 opmerkingen:

 1. Schöne Bilder von den schönen bunten Mandarinente.

  Gruß
  Noke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een kleurrijke eend erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Jelle,

  Inderdaad een prachtige eend. Vooral die laatste foto is erg mooi geworden.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen